Te gast bij Adri Duivesteijn

De nieuwe woningwet biedt kansen voor huurders die collectief meer inspraak in de plannen van hun woningcorporatie opeisen. Dat is juist ook het doel van de wooncoöperatie Jeruzalem. Hoog tijd om geestelijk vader van deze nieuwe wettelijke mogelijkheden te ontmoeten.

Volgens Adri Duivesteijn is het voor het eerst dat een wet de eigendomsclaim van Te gast bij Adri Duivesteijnhuurders op de huizen waar ze in wonen ondersteunt. De wet onderstreept het formele en principiële recht van huurders om zich te organiseren en om als collectief actief invloed te hebben op de ontwikkeling van de (woon)omgeving. Van de corporaties wordt verwacht dat zij meewerken in de planontwikkeling en dat zij ondersteunende informatie aanleveren, zodat de huurders een realistisch plan kunnen ontwikkelen.

Adri Duivesteijn is van mening dat de legitimiteit van het bezit van wooncorporaties ligt in de participatie van de huurders, niet in het bezit op zich. Dus dragen de corporaties een
verantwoordelijkheid om burgers te laten participeren en zelfs activeren. Inspraak in de planvorming is essentieel. Het is aan de corporaties om hun huurders mee te krijgen en ze te ondersteunen als deze zich actief voor de wijk willen inzetten. Dit komt niet alleen de huurders ten goede maar juist ook de corporatie. Betrokken bewoners dragen zorg voor hun buurt. Hiermee kan onderhoud veel efficiënter worden georganiseerd en wordt goed met het bezit omgegaan. Kleinschalige organisatie is het toverwoord in de huidige tijd en juist daar geeft de wet ruimte voor. Met een beetje moed en goede wil kan er juist een mooie samenwerking tussen een corporatie en de buurt ontstaan.

Maar het ligt lang niet allemaal bij de corporatie. Huurders moeten zich actief inzetten en opkomen voor hun wijk. De letters van de wet hebben zonder een georganiseerde en actieve bewoners groep weinig kracht. Het is immers het oude spel van David tegen Goliath waarbij de bewoners slimmer en actiever dan de corporatie moeten zijn om hun ambities waar te maken. Een campagne gepaard met acties is belangrijk om de grote maar toch kwetsbare instellingen te dwingen om de plannen van de bewoners serieus te nemen.

Dit kan als directe oproep aan de bewoners van Jeruzalem, specifiek voor blok G en H, worden verstaan. Kom op voor je wijk, stem je tegen het sloopbesluit, voer actie en maak plannen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s