Wooncoöperatie Jeruzalem blijft zich tegen sloop verzetten

In de woonwijk Jeruzalem in Amsterdam Oost hebben huurders uit de blokken G en H zich verenigd in een coöperatie om de sloop van hun woonblokken te voorkomen. Zij zetten zich in voor behoud, renovatie en betaalbare woningen. Het doel is om de blokken G en H te behouden en te renoveren. Op deze manier willen bewoners naar eigen zeggen “een groene, duurzame, betaalbare en toegankelijke wijk realiseren.” Volgens eigenaar Rochdale is renovatie geen optie meer.

Het Stedenbouwkundig Plan voor de wijk is al in 2009 vastgesteld. Als gevolg van de crisis en financiële problemen bij Rochdale is er jaren niets gebeurd. De huurders die zich in de wooncoöperatie hebben verenigd zeggen de onduidelijkheid en het achterstallig onderhoud beu te zijn. “In plaats van wachten op plannen van bovenaf, willen de bewoners het heft in eigen handen nemen en de twee blokken op eigen kracht ontwikkelen.”
Rochale-bestuurder Hester van Buren meldde begin mei aan NUL20 dat ze de plannen te vaag vond om op in te gaan: “Ons werd niet duidelijk of en hoeveel bewoners erbij betrokken zijn.” Bovendien zou de initiatiefnemer geen buurtbewoner zijn en bleek een externe investeerder betrokken. “Dit is niet ons idee van bewonerscoöperatie. (…) Daarbij komt nog dat het blok in een slechte staat is en net besloten is om te slopen, renovatie is geen optie.”
Met het oog op de vernieuwingsplannen worden vrijkomende woningen tijdelijk verhuurd. Sinds op 15 april de zogeheten ‘peildatum’ is afgegeven voor de blokken G en H is ook de uitplaatsing van de reguliere huurders gestart. Het stadsdeel meldt dat er nog geen sloopvergunning is aangevraagd. De aanvraag voor de omgevingsvergunning bouwen wordt daar begin 2017 verwacht.
De wooncoöperatie geeft echter niet op, meldt Sophie Jellema van de wooncoöperatie: “We worden ondersteund door architecten, juristen en de Raad van Inspiratie uit de wijk. We zijn ook in gesprek met een investeerder. Er is in de wijk veel animo voor het idee. Bijeenkomsten van de wooncoöperatie, ondersteund door de huurdersvereniging Oost, worden druk bezocht.”

Bron: NUL20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s