Pakhuis de zwijger “Het nieuwe Jeruzalem”

Op donderdag 30 juni 20:00 uur organiseert Pakhuis de Zwijger  in samenwerking met AT5 de vijfde editie van Bouw Woon Leef – Het nieuwe Jeruzalem. Bouw Woon Leef maakt elke maand een aflevering over een stadsdeel. Aan de hand van de aflevering praten we met relevante gasten verder in Pakhuis de Zwijger. Via deze link is de Bouw Woon Leef aflevering over Jeruzalem te bekijken.

Tijdens het eerste deel van deze editie bekijken we de ontwikkelingen in Jeruzalem door de tijd heen, en zullen we stilstaan bij de nieuwe renovatieplannen.

Gedurende het tweede deel van de avond bespreken we de betrokkenheid van de bewoners bij het vernieuwen van de wijk. De wooncoöperatie is hier een onderdeel van, evenals de bewonerscommissie

Link: Dezwijger.nl

Tuindorp Frankendael, beter bekend als Jeruzalem, in Amsterdam Oost werd vlak na de oorlog gebouwd als tijdelijk oplossing voor de woningnood. Sinds de jaren 80 zijn er verschillende plannen geweest om iets aan deze wijk te doen. Echter door gebrek aan draagvlak, geld en de aanwijzing tot Rijksmonument in 2010 kwam er tot op heden nog weinig van de verschillende plannen terecht. Ook vandaag de dag is de vernieuwing van de wijk nog altijd een onderwerp van discussie waarbij de meningen behoorlijk uiteenlopen. Van duurzame renovatie tot sloop en nieuwbouw. Desondanks blijven de verschillende partijen met elkaar in gesprek gaan. Tijdens deze vijfde editie van Bouw Woon Leef bekijken we de ontwikkelingen en praten we over de vernieuwing van deze wijk.

We beginnen de avond met een inleiding van Jeroen Schilt. Die ons meeneemt langs de verschillende ontwikkelingen en de plannen die er in de loop der tijd voor de wijk zijn gemaakt. Vervolgens praten we verder over de toekomst van de wijk door in gesprek te gaan over de renovatieplannen van de verschillende corporaties. Vincent Verbiest en Rienk Postuma zullen toelichten hoe Rochdale en De Key dit stukje Amsterdam de komende tijd gaan renoveren.

Bewonersparticipatie

Ook de betrokkenheid van bewoners bij het vernieuwen van de wijk mag tijdens deze avond natuurlijk niet onbesproken blijven. Voorzitter van de bewonerscommissie Frankendael, Jasper van Riel, zal tijdens de avond zijn ervaringen delen. Wat ging er goed en waar ligt nog ruimte voor verbetering? Daarnaast zullen we ook kijken naar een nieuwe vorm van bewonersparticipatie die door minster Blok wettelijk is mogelijk gemaakt; het oprichten van een wooncoöperatie. Eduard Ravenhorst en Waheed Saheli zullen een toelichting geven op wat een wooncoöperatie is en welke voordelen het oprichten van een wooncoöperatie heeft. Hierbij zal ook worden gesproken over welke kansen de wooncoöperatie Jeruzalem de wijk zou kunnen bieden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s