Bouw Woon Leef – AT5

Deze maand gaat Bouw Woon Leef op ontdekkingstocht door de bijzondere wijk Jeruzalem in de Watergraafsmeer. Hier wordt gebouwd, gesloopt, gerenoveerd en volop gewoond.

Jeruzalem is de eerste naoorlogse stadswijk die de status Rijksmonument kreeg. Bewoners Bob en Tini wonen hier al 34 jaar en vertellen wat deze wijk bijzonder maakt.

In Jeruzalem wordt niet alleen gerenoveerd, er is ook nieuw gebouwd. Architect Merijn de Jong legt uit hoe hij in zijn ontwerp rekening heeft gehouden met de bestaande bouwstijl.

Bijna twintig jaar stond een deel van de woningen in Jeruzalem op de lijst om gesloopt te worden. Een groep actieve bewoners ging de strijd aan met woningcorporatie Rochdale.

Jeruzalem, een wijk tussen Park Frankendael en de Oosterbergraafplaats in de Watergraafsmeer, is de eerste naoorlogse stadswijk die de status Rijksmonument kreeg. De lage witte woningen doen denken aan de stad Jeruzalem. Ruim vijftien jaar lang was de toekomst van deze wijk onzeker. Er zou gesloopt worden, dan weer niet, dan weer wel, maar mede omdat dat de wijk in 2010 een Rijksmonument werd, zijn de plannen nu definitief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s