Bewoners Jeruzalem willen woningen kopen en opknappen

Bewoners willen woning opknappenJERUZALEM – De pas opgerichte wooncoöperatie Jeruzalem i.o. roept bewoners op hun woningen te kopen en zelf op te knappen. Blok H staat in de planning om binnenkort gesloopt te worden. Renoveren zou geen zin meer hebben. Veel bewoners denken daar heel anders over. Erfgoedvereniging Heemschut steunt het initiatief. ‘Wij vinden, dat Rochdale deze bewoners de ruimte moet geven om hun plannen verder te brengen.’

Mede dankzij de inzet van Heemschut is een aantal jaren geleden de noordwestvleugel van Jeruzalem met zes woonblokken en hoven tot rijksmonument verklaard. Jeruzalem behoort tot de belangrijkste naoorlogse woonwijken van Nederland. Ieder initiatief tot behoud van dit onvervangbare erfgoed ziet Heemschut dan ook van grote waarde. Volgens de erfgoedvereniging is belangrijk om in ieder geval te onderzoeken of dit initiatief vrucht zou kunnen dragen.

Minister Blok wil particuliere wooncoöperaties als woonvorm in de wet opnemen. Daarmee creëert hij voor bewoners de mogelijkheid woningen te kopen van de woningbouwcorporatie en beheer en exploitatie in eigen hand te nemen. Heemschut hoopt, dat de nieuwe wooncoöperatie Jeruzalem het merendeel van de bewoners van blok H ertoe kan bewegen hun woning te kopen. Dan kan er weer een monumentaal blok worden toegevoegd aan de zes reeds bestaande beschermde blokken. ‘Het is een unieke kans voor Amsterdam en kan een voor heel Nederland bijzonder voorbeeld van stadsvernieuwing worden’, aldus Heemschut.

Bewoners willen woning opknappen 2

Bron: oost-online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s